Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plavání kojenců, batolat a předškolních dětí

Nabízím výuku plavání pro děti i dospělé a také pomoc při cvičení ve vodě dle potřeb klienta.

Zdraví a přirozený vývoj dítěte je jedním z hlavních cílů tohoto plavání. Děti při pobytu ve vodě uvolňují přetížené svaly a používají svalové skupiny, které běžně nezapojují.

Plavání“ ve vaně

ve-vane1.jpg

 

Cílem je získání kladného vztahu dítěte k vodě brzy po narození, kdy se snažíme co nejdříve navázat na známé „vodní“ prostředí v maminčině bříšku. Ud

ržovat u kojence schopnost se ve vodním prostředí pohybovat a udržet, či obnovit jeho vrozený reflex zadržení dechu. „Plavání“ ve vaně je dobrou přípravou na „plavání“ v bazénu.

 

Cílem „plavání“ je: plavecké dýchání, splývání – rovnováha ve vodě, potopení, zanoření a orientace pod vodou, pády a skoky do vody, záběrové dovednosti a rozvoj pocitu vody.

Pozitivní vliv plavání:

  • otužování
  • pozitivně ovlivňuje srdečně- cévní systém
  • zlepšuje střevní peristaltiku
  • prohlubuje spánek
  • podporuje chuť k jídlu
  • adaptace na vodní prostředí a snadný a úspěšný přestup na bazén
  • vliv na kladný a komplexní psychomotorický vývoj, komplexní posílení svalového aparátu, zvyšování kapacity plic
  • vytváření pevné citové vazby mezi rodičem a dítětem při společné činnosti
  • radost z pobytu ve vodě s ostatními dětmi a rodiči
  • základ pro pravidelnou celoživotní pohybovou aktivitu

S vaničkováním lze začít již po skončení 6tinedělí – po zahojení pupíku, a dále kdykoli.
Po 6-tém měsíci se obvykle přechází na bazén, ale je možné si plavání ve vaně prodloužit cca do 8-mého měsíce, pokud se tam plaváček vejde
J. Je dobré pro miminko i maminku si plaváníčko vyzkoušet v klidu, ve svém domácím prostředí, protože přechod na bazén může být pro oba náročný. Miminka tam čeká cizí prostředí, plné nových zvuků, světel a lidí. Výhodou začátků ve vaně je vlastní známé prostředí, ve kterém dítě lépe spolupracuje. Děti ve svém domácím prostředí získávají první zkušenosti s vodou a s tím, jak je s nimi ve vodě manipulováno. Také rodiče se naučí držení miminka a získají jistotu v manipulaci, která se jim bude hodit na bazéně, kde se potom budou moci plně soustředit na cvičení a hrátky. Teplota vody se řídí potřebou Vašeho děťátka a vana se napouští běžnou vodou bez chemické úpravy. Nesporná výhoda v domácím plavání je, že si můžete instruktorku pozvat, kdy to Vám a Vašemu děťátku nejlépe vyhovuje.

„Plavání“ ve vaně

S plaváčkem ve vaně cvičíme různé cviky doprovázené říkadly a básničkami v bezpečných úchopech, které naučíme i maminku (klidně i tatínka J) a posilujeme střed těla bez zátěže, jen pomocí odporu vody. Vždy dbáme, aby byl plaváček v dobré náladě. Snažíme se co nejdéle udržet jeho schopnost splývat na zádech, je to velice důležitá pozice pro uvolnění těla a také na záchranu před utonutím. S „Abecedou potápění“ natrénujeme, či pouze udržujeme zádrž dechu a potápění. Plaváním pod vodou si děti zvětšují kapacitu plic – potvrzuji z praxe, mé pětileté dítě uplave neuvěřitelný kus pod vodou, bez nadechnutí. Na konci pobytu ve vaně můžeme přidat lehké postupné otužování. Po osušení masáž. Délku lekce určuje plaváček sám náladou a věkem J max. však 30 min.

Maminka se naučí úchopy a cviky „plave“ s miminkem v průběhu týdne sama. Není nutné pokaždé plavat s instruktorkou. Je dobré, ji brát jako průvodce, který vždy poradí co už je možné s miminkem ve vodě dělat, jaký cvik, jakou relaxaci přidat a jak postoupit v nácviku „abecedy potápění“. Návštěvy instruktorky lze domluvit 1x za 2 nebo i 3 týdně. Pokud si maminka není v manipulaci s miminkem ve vodě jistá, je dobré plavat vždy s instruktorkou.

Do společného bazénu je možné chodit od 6 měsíců věku dítěte. Avšak získání základních plaveckých dovedností kojence je možné nacvičit již od jeho narození. A to právě u vás doma, v jeho vlastním známém prostředí.

Stačí napsat či zavolat a vše domluvíme J

 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< únor / 2024 >>