Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shiatsu

 Jsem absolventem Darja Shiatsu School

 

(v překladu tlak přes prsty) vznikla z nejstaršího lidového umění masáže a znamená manuelní usměrňování a harmonizování životní energie.
Její původ sahá až 5 000 let zpátky do staré Číny. Svoji definitivní podobu a jméno dostala však až v Japonsku ve 20. letech 20.století. Tato japonská masáž v sobě skrývá i prvky přikládání dlaní, pracuje se systémem akupunkturních drah známých z čínské medicíny a teoretickou základnu shiatsu poskytuje právě tradiční čínská medicína.
Tato energie (čchi, Ki) proudí sítí drah, které se nazývají meridiány. Shiatsu pracuje s 12 hlavními meridiány, které jsou pojmenovány dle tělesných orgánů a do určité míry s nimi souvidejí, např dráha Ledvin, Jater apod., mají však mnohem širší význam, jelikož zahrnují fyzické, emocionální i mentální projevy celé osobnosti.

Při masáži se používají hlavně palce, prsty a dlaně, ale též kolena, lokty nebo chodidla, kterými se znovu nastoluje energetická rovnováha těla.

 

 

Shiatsu pracuje na celých drahách pomocí strečinku, tlaku nebo doteku, čímž uvádí tok Ki do pohybu. Ki se může dostat do postižené oblasti a obnovit její správnou funkci. Diagnostika v zen shiatsu určuje energeticky nejplnější a nejprázdnější místo nebo meridián těla. V momentě, kdy se tato místa vyrovnají (prázdné zaplní a plné jakoby rozpustí) se automaticky srovnají i další části těla. Při shiatsu jsou stimulovány i svaly, klouby, krevní i lymfatický oběh, což umožní zlepšení cirkulace, ohebnosti, vitality i schopnosti myslet.

Typické sezení shiatsu trvá 60 - 90 minut, provádí se v oblečení na futonu na zemi, proto je dobré s sebou mít nějaké pohodlné bavlněné kalhoty, triko a ponožky.

Indikace:
- nejrůznější bolesti po těle - hlavy, zad, kloubů, v oblasti žaludku, podbřišku, vedlejších dutin nosních nebo bolavé svaly 
- premenstruační napětí, otoky, zvýšená kazivost zubů, lámavost kostí, neplodnost, problémy s kojením, cukrovka, únava 
- únapodrážděnost, úzkostné stavy, zapomnětlivost, přetíženou mysl, nespavost nebo nemožnost oprostit se od problémů. Shiatsu nám může pomoci odstranit únavu, zvýšit obranyschopnost těla nebo posílit funkci vnitřních orgánů
- nejrůznější druhy závislostí

Kontraindikace:

- akutní onemocnění
- rakovina (event. po dohodě s lékařem)
- první tři měsíce těhotenství
- těžké psychické poruchy, psychózy
- částečně při osteoporóze, křečových žilách, jiných poraněních

 

 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< únor / 2024 >>